tiryaki
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kısa kollu gömlek, açık başla namaz, gusül abdesti ve idrar sızması..

Aşağa gitmek

Kısa kollu gömlek, açık başla namaz, gusül abdesti ve idrar sızması.. Empty Kısa kollu gömlek, açık başla namaz, gusül abdesti ve idrar sızması..

Mesaj  tiryaki Ptsi Eyl. 28, 2009 4:45 pm

Kısa kollu gömlek, açık başla namaz, gusül abdesti ve idrar sızması.. Ahmedsahin

Kısa kollu gömlek, açık başla namaz, gusül abdesti ve idrar sızması..

Ahmed Şahin - 29 Ağustos 2006 Salı, Zaman


Soru: Kısa kollu gömlek ve açık başla namaz kılıyorum. Çevremden ikaz edenler oluyor: ‘Kısa kollu gömlek ve açık başla kılınan namaz en azından mekruh olur, kılacaksan uzun kolluyla ve başında takkeyle kıl.’ diyorlar. Bu ikazlara ne diyorsunuz? Kısa kollu gömlek ve açık başla kılınan namaz mekruh mu olur?


Cevap: Kısa kollu gömlek ve açık başla kılınan namaz (en baştan ifade edelim ki) sahihtir, namazda bir bozukluk söz konusu olmaz. Bunu baştan tespit etmekte fayda vardır. Böyle bir namazın mekruh olduğunu söyleyenlerin demek istedikleri ise şu olmalıdır:


İki kısa kollu gömlek giyenin, safta yan yana durmaları halinde çıplak kollarının birbirine sürtünmesinden dolayı zihnî bir tırmalama doğabilir. Namazda zihin karışıklığına sebep olan şey mekruh sayılır. Bunu ifade etmek istemiş olabilirler. Bu şüpheyi önlemek için kısa kollu gömlek giyenlerin safta kolları birbirine sürtünecek şekilde yan yana durmamaları gerekir ki zihni meşgul edecek bir mekruhluk şüphesi akla gelmesin...


Başı açık kılmaya gelince: ‘Başında bir takke ile kılmak ile açık başla kılmak arasında sevap farkı olur mu, derseniz! Evet olur,’ derim. Çünkü başın ibadette örtülmesi kadınlarda farz ise de, erkeklerde sünnettendir. Bir sünneti yerine getirenle getirmeyenin sevabında fark olacağını siz de takdir edersiniz.. Efendimiz’in (sas) namazda başını örtme sünnetini devamlı uyguladığında (hac gibi durumlar müstesna) tereddüt yoktur.


---


Soru: Sıcak havalarda terlemeler oluyor, rahatlamak için duş altına girip yıkanılıyor. Bu yıkanma ile namaz kılınır, ibadet yapılır mı? Yoksa ibadet için yeniden bir abdest mi almak gerekir?

---


Cevap: Duş altına girip baştan aşağıya bedende kuru yer kalmayacak şekilde yıkanmanın bir adına da (boy abdesti) denir. Bu boy abdestinde üç defa ağza, üç defa da buruna su alınır da buralar da ıslatılırsa, yıkanma tam manasıyla bir boy abdesti mahiyetini almış olacağından abdest alınarak yapılan tüm ibadetler bu boy abdestiyle de yapılabilir, bir şüphe akla gelmez. Çünkü namaz abdestinde yıkanan bütün organlar boy abdestinde de fazlasıyla yıkanmış olur, eksiklik değil fazlalık bile akla gelebilir.


Ancak bu boy abdestinde dikkat edilecek mühim bir nokta vardır. Onu da arz etmeliyim ki bir bilgi eksikliği de söz konusu olmasın.


Baştan aşağıya tüm beden yıkanarak boy abdesti alınırken, abdesti bozan bir akıntının da gelmemesi gerekir ki, gusülden sonra ibadet yapılabilsin. Şayet boy abdesti alırken diş kanaması, yahut da idrar yolundan bir akıntı gelmiş olsa, bu gelen akıntılar guslü bozmaz, ancak guslün abdest olma vasfını bozduğundan bu yıkanma ile ibadet yapılmaz. Çünkü gusül abdestini yıkanma sırasında gelen bir abdest bozucu akıntı bozmuş olur, gusülden sonra ibadet için ayrıca abdest almak mecburiyeti söz konusu hale gelir. Gusül sırasında bu ihtimale dikkat edilmelidir.


---


Soru: Bazen yolda yürürken, bazen herhangi bir tahrik edici görüntüden sonra idrara benzeyen koyu akıntılar geldiğini çamaşırdaki ıslaklıktan anlıyoruz. Bundan dolayı gusül mü gerekir, yoksa sadece abdestli olanın badestini bozan bir akıntı mı gelmiş sayılır? Ne yapmak gerekir böyle bir sızmanın geldiğini anladıktan sonra?


---


Cevap: Geldiği, çamaşırdaki kirli ıslaklıktan anlaşılan böyle bir idrar cinsi akıntıdan dolayı gusül gerekmez, sadece varsa abdesti bozmuş olur. Ayrıca kirlettiği saha da avuç içi kadar genişlemişse burasının da yıkanması gerekir ki, kılınan namaz sahih olsun. Başkaca zor bir yanı yoktur bu sıkça rastlanan akıntının.


Bazıları bu sızmanın guslü gerektirdiğini zannederek her defasında gusletmek gibi içinden çıkılmaz bir zorluğa giriyorlar. Böyle bir paniğe kapılmaya hiç gerek yoktur. Sakince gelen bu akıntı guslü gerektirmez. Çünkü guslü gerektiren sperm patlaması, bedende meydana getirdiği sarsıntı ile (habersizce gelen akıntıdan) kendini ayırmış olur. Bu sebeple de abdesti bozan idrar cinsi sızma ile guslü gerektiren seprm cinsi sarsıntılı patlamayı ayırmak kolay olur, karıştırmaya sebep kalmaz.


Hatta, çarşı pazarda, iş yerinde, okulda habersizce gelebilecek bu sızmaların ıslattığı yer, abdest alınabilen müsait mahallerde musluk altına tutularak kolayca yıkanıp temizlenerek hemen abdest alınıp namaz kılınır. Bunları büyük bir engel gibi görüp de ibadete ara vermek gibi bir hataya düşülmeye gerek olmaz.

tiryaki
Admin

Mesaj Sayısı : 95
Kayıt tarihi : 20/09/09

http://tiryaki.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz